Matkaoppaana Kuusamossa – Ruka-Kuusamon matkailuliiketoimintaan tutustuminen toiminnan ytimessä

Etsiessäni sitä ratkaisevaa kohtaamista tulevan työnantajani kanssa Kuusamossa ja pohjoisessa Suomessa, en lepää laakereillani vaan pyrin tekemään kaikkea sitä josta innostun, joka kasvattaa osaamistani omalla alallani ja laajentaa verkostojani.

Tänään kävimme läpi yksityiskohdat kahdelle Ruka-Kuusamon alueen opastukselle, joista tulen vastaamaan ainoana suomalaisena oppaana, lähtömaan oppaan lisäksi. Kuusamo-opiston vierailijaryhmien määrän kasvaessa alkavalle talvisesongille, tarvittiin opistolla ryhmille täydentäviä oppaita, jotka pystyivät hyppäämään remmiin joustavasti ja ottamaan vastuuta suurista kävijämääristä.

Ryhmät koostuvat noin 40-50 ulkomaalaisesta vierailijasta, joille esittelemme Ruka-Kuusamon alueen nähtävyyksiä, paikallista kulttuuria, upeaa Koillismaan talvea ja matkailuelämyksiä yhteistyössä alueen yrittäjien kanssa. Nämä ryhmät saamme viedä kokemaan Kuusamoa kaikista aidoimmillaan.

Kuusamo-opisto on luonut pohjan ryhmien vierailuille ja minä sain kunnian lähteä mukaan toteuttamaan tätä ohjelmaa heidän kanssaan. Olen niin innoissani tästä tilaisuudesta, etten malttaisi millään pysyä nahoissani! En voisi keksiä parempaa tapaa, jolla tutustua syvemmin Ruka-Kuusamon alueen matkailuun ja palveluihin.

Oman osaamisen kehittäminen – Ajan hermoilla pysyminen, työnhakijanakin

Suhtaudun intohimoisesti oman osaamiseni kehittämiseen. Siksi kouluttaudun ja vahvistan parhaillaan etenkin digimarkkinointitaitojani. Kuluvalla viikolla sainkin vihdoin n. 40 työtuntia vaativan Googlen Digimarkkinointisertifikaatin suoritettua.

Googlen Digimarkkinointiperusteiden sertifikaatti on kiinnostava verkossa tapahtuva opiskelu, jonka aikana osaaminen syventyy moneen digimarkkinoinnin aiheeseen liittyen. Sertifikaatin suorittamiseksi vaadittavan osaamisen myötä laajennan käsitystäni verkkonäkyvyyden parantamisesta, hakukoneoptimoinnista, some- ja sisältömarkkinoinnista, verkkosivusisällöistä, verkkomainonnasta, verkkoliikenteen seurannasta ja verkkoliiketoiminnasta yleisesti.

En ajattele jättäväni opiskelua ainoastaan tähän, vaan suunnitelmani on lähteä mukaan seuraavaksi vuoden kestävään Digimarkkinoinnin ja -myynnin asiantuntijakoulutukseen, sillä uskon voivani hyödyntää tätä konkreettista osaamista tulevaisuudessea myös työnantajani hyväksi. Palan innosta oppia uutta ja uskon, että näistä taidoista on hyötyä, on ydinliiketoimintani tai alani tulevaisuudessa mikä tahansa. Tähtään kuitenkin työllistymiseen matkailumarkkinoinnin matkailumarkkinoinnin pariin tavalla tai toisella.

Vielä kuitenkin puuttuu se erityinen taho, jonka hyväksi voin taitojani käyttää. Mikäli sinulla on työtä, jonka parista puuttuu rohkea, määrätietoinen ja luova tekijä, ole yhteydessä minuun! Minä palan halusta tehdä yhteistyötä ja työskennellä Pohjois-Suomen matkailun hyväksi.


Kannen kuva Påminnen alamäkiradalta Raaseporissa.

Kesä, kaupunki ja komeat (työ)unelmat

Kaksi viikkoa sitten kävin melontaretkellä Mäntyharjulla. Retki vei minut kauas kaupungista ja pk-seudusta, jossa olen nyt viettänyt useamman viikon kesäajasta, sen jälkeen kun sain valokuvausopintoni päätökseen Kuusamo-opistolla.

Vuosi Kuusamossa oli mitä parhain ja antoi valtavan paljon virtaa tuleville vuosille. Valokuvaamisen tekniikasta opin vuoden aikana hurjasti ja kehityin kuvaajana. Sainhan minä kokonaisen vuoden ajan syventyä siihen, mistä nautin kaikista eniten, eli valokuvaamiseen, kirjoittamiseen, sekä tarinoiden ja ilmiöiden kertomiseen niin kuvallisesti, kuin sanallisestikin.

Vuoden aikana tutustuin pohjoiseen elämäntapaan ja löysin tieni sinne minne halusinkin, pois kaupungista ja lähelle luontoa sekä sellaiseen arjen tyyneyteen, jota ymmärtää hyvin toinen pohjoisessa tai maaseudulla asunyt henkilö. Siinä on taikaa! Tutustuin moniin ihaniin ihmisiin ja alueen yrittäjiinkin, asia joka oli minulle haave jo Kuusamoon lähtiessä.

Valokuvausvuoden päättymisen jälkeen unelmani tulevasta on ollut selkeä, mutta suunnitelma sen toteutumiselle on ollut avoin. Olen viettänyt viikkoja kaupungissa lomaillen ansaitusti ja toteuttaen itselleni mielekästä kirjoitusprojektia, samalla tiedostaen, että luovuuteni kukkii selkeästi voimakkaammin siellä, missä voin olla kauempana hälinästä, moninkertaisista virikkeistä ja kaupungin pauhusta.

Siispä haen nyt töitä ja suunnittelen tietäni, joka mahdollistaisi olemisen ja asumisenkin työn vuoksi pohjoisemmilla leveysasteilla.

Haaveilen palaavani siihen fyysiseen Kuusamoon, suloisen pieneen mutta kokoisekseen hyvin vilkkaaseen kaupunkiin, johon ihastuin täysin menneen vuoden aikana.

Toisaalta suunnittelen tietäni myös laajemmin, sillä kenties tuleva työni sijaitseekin jossakin muualla. Määränpäänäni on siis se henkinen Kuusamoni – joka voi sijaita jossakin muualla pohjoisessa ja pk-seudun ulkopuolella, kenties kauniilla maaseudulla, pienissä kylissä tai uusissa kaupungeissa – ollen symboli tyynelle mielelle ja kirkkaille ajatuksille, arjen riemulle ja riemastuttavalle luonnonläheisyydelle, jota Kuusamo minulle on vuoden aikana antanut.


Tiedän, että kuvan lailla, jalat kanootin laidalla ei voi meloa. Mutta näin minä nyt seilaan. Hivenen tyrskyisämmässä aallokossa, välillä pysähtyen paikalleen ja rakentaen innokkaasti uusia suunnitelmia – mitä seuraavaksi!

En osaa istua paikallani pidellen jalkojani kanootin laidalla pitkään, vaan etsin haasteita ja kiinnostavaa työtä. Uskon nimittäin, että minulla on valtavan paljon annettavaa. Enää en ole sidottu löytämään työtä vain pk-seudulta, vaan olenkin aktiivisen avoin mahdollisuuksille ympäri Suomen. Olen myös valmis matkustamaan, jos työ sitä edellyttää tai sen mahdollistaa.

Tulevaisuuteni on tällä hetkellä vielä avoin, mutta jos sinä tiedät henkilön tai yrityksen joka tarvitsee tekijää, niin ole rohkeasti yhteydessä. Vilkaise samalla uusi työnhakuun keskittyvä profiilisivuni www.keacreutz.com ja vinkkaa eteenpäin CV:ni.

Ehkäpä verkostosi etsimä tekijä olen minä!


Tutustu myös sivustooni, www.kotimatkalla.net, jossa samainen artikkeli on myös julkaistu!